Dusená šošovica s paradajkami a tymiánom
- Celkový čas 1 h 7 min
- 20 min
Príprava - 47 min
Varenie - 0 min
Chladenie
Suroviny
4 os.
2 cl Olivový olej
1 Nakrájaná cibuľa
2 strúč. Mletý cesnak
1 pl Údená paprika
8 vet. Čerstvý tymián
4 list Bobkové listy
400 g Suchá šošovica, opláchnutá (zelená alebo hnedá)
2 Nakrájané mrkvy (2 cm kocky)
2 l Voda alebo zeleninový vývar
1 l Rozdrvené paradajky
3 pl Paradajkový koncentrát
Vínny alebo jablčný ocot
Soľ
Korenie
Príprava
Krok 1 /7
Rozohrejte veľký kastról na strednom ohni s olivovým olejom. Počkajte, až sa Thermo-signál úplne zmení na červený, predtým než pridáte svoje ingrediencie. Pridajte nakrájanú cibuľu a restujte 2 minúty.
Krok 2 /7
Pridajte cesnak, údenú papriku, čerstvý tymián, bobkové listy a dobre premiešajte.
Krok 3 /7
Pridajte suchú šošovicu (dobre opláchnutú) a mrkvu. Šošovica má tú výhodu, že nie je potrebné ju namáčať a varí sa pomerne rýchlo.
Krok 4 /7
Pridajte vodu alebo zeleninový vývar. Pridajte rozdrvené paradajky a paradajkový koncentrát. Pridajte soľ, korenie a premiešajte.
Krok 5 /7
Nechajte bez pokrievky variť do bodu varu. Ihneď po začiatku varu znížte teplotu, zakryte a nechajte dusieť, kým šošovica a mrkvy nebudú mäkké. Asi 45 minút pre zelenú a hnedú šošovicu. Občas premiešajte.
Krok 6 /7
Na konci varenia upravte dochutenie (soľou a korením) a pridajte vínny alebo jablčný ocot.
Krok 7 /7
Vychutnajte si svoju chutnú šošovicovú polievku!
