Mrkvový falafel s tahini omáčkou
- Celkový čas 22 min
- 15 minPríprava 
- 7 minVarenie 
- 0 minChladenie 
Suroviny
8 os.
- 125 g Suchý cícer 
- 2 pl Petržlenová vňať 
- 2 pl Čerstvý koriander 
- 1 strúč. Cesnak 
- 1 Veľká cibuľa 
- 10 g Kukuričná múka 
- 1 čl Mletý koriander 
- 0.5 čl Mletá škorica 
- 0.5 čl Mletá rasca 
- 0.5 čl Paprika 
- 50 g Mrkva 
- 0.5 čl Jedlá sóda 
- 1 čl Soľ 
- Na tahini omáčku: 
- 2 pl Tahini 
- 4 pl Voda 
- 2 pl Citrónová šťava 
- 1 strúč. Cesnak 
- 1 štip. Soľ 
Príslušenstvo
- Grilovacia mriežka 
Príprava
Krok 1 /9
Noc pred varením dáme cícer do nádoby a zalejeme ho studenou vodou. Necháme cez noc namočené.
Krok 2 /9
Nasledujúci deň cícer scedíme a čo najviac ho vysušíme v utierke. Ak máme čas, môžeme nechať uschnúť aj na vzduchu v utierke.
Krok 3 /9
Odstránime lístky petržlenu a koriandra. Olúpeme cesnak a cibuľu a nakrájame ich na kúsky.
Krok 4 /9
Cícer, bylinky, cesnak a cibuľu dáme do mixéra. Miešame, kým nevznikne cesto, ktoré sa lepí pomedzi prsty. Nemiešame až príliš, keďže cesto by malo mať stále konzistenciu malých kúskov.
Krok 5 /9
Zmes vlejeme do veľkej misy. Pridáme kukuričnú múku, koriander, škoricu, rascu, papriku, jedlú sódu a soľ.
Krok 6 /9
Najemno nastrúhame mrkvu a pridáme ju do misy. Dôkladne premiešame.
Krok 7 /9
Rukami stláčame zmes, aby sme vytvarovali guľky alebo placky s hmotnosťou asi 40 g.
Krok 8 /9
Vložíme ich do fritézy Easy Fry. Pokropíme trochou neutrálneho oleja a spustíme režim Manual pri 190 °C na 7 minút.
Krok 9 /9
Pripravíme tahini omáčku. Pretlačíme strúčik cesnaku a dáme ho do misky. Pridáme tahini, vodu, citrónovú šťavu a štipku soli. Vyšľaháme do hladkého krému.

