Poké bowl s grilovaným tuniakom
- Celkový čas 38 min
- 20 minPríprava 
- 13 minVarenie 
- 5 minChladenie 
Suroviny
6 os.
- Na prípravu omáčky: 
- 4.5 pl Ryžový ocot 
- Korenie 
- 15 g Čerstvý zázvor (1 kus, pribl. 2 cm) 
- Štipľavá omáčka 
- 3 čl Sezamový olej 
- 9 cl Sójová omáčka 
- Na prípravu poké bowl: 
- 500 g Steaky z tuniaka (pribl. 4 kusy) 
- 750 g Predvarená sushi ryža 
- 3 Malé avokáda (odkôstkované a nakrájané na plátky) 
- 30 g Nasekaná červená cibuľa 
- 300 g Mango nakrájané na kocky (pribl. 1) 
- 6 pl Nasekaný čerstvý koriander (pribl. 30 g) 
- Na ozdobenie (voliteľné): 
- 1.5 Limetky, na štvrtťy 
- 0.5 Jalapeño (alebo paprička Fresno, bez jadierok a na plátky) 
- Reďkovka, uhorka, červená kapusta a mrkva 
- 6 pl Varený edamame 
- 1.5 čl Čiernobiele sezamové semiačka 
Príprava
Krok 1 /7
Príprava omáčky: v malej miske si zmiešame všetky ingrediencie. Odložíme nabok.
Krok 2 /7
Dáme do nádoby tuniakové steaky. Vylejeme na ne tretinu omáčky a zamiešame. Necháme odstáť 10 – 15 minút.
Krok 3 /7
Zapneme spotrebič. Zapneme nádobu 1. Vyberieme program GRIL pri 200 °C na 13 minút. Ingrediencie zatiaľ nedávame do nádoby, spotrebič sa začne automaticky predhrievať. Stlačením tlačidla ŠTART začneme variť.
Krok 4 /7
Keď spotrebič zapípa a na displeji sa zobrazí „Add“ (Pridajte), cyklus predhriatia grilu je dokončený. Vyberieme tuniak z marinády, necháme odkvapkať a posypeme korením. Dáme kúsky na dosku v nádobe 1.
Krok 5 /7
Tuniakové steaky varíme dovtedy, kým nie je uvarená spodná tretina. Obrátime a varíme z druhej strany, v strede necháme trochu ružové. Ak preferujeme tuniak trochu viac prepečený, upravíme dobu varenia podľa chuti.
Krok 6 /7
Grilované tuniakové steaky dáme na dosku na krájanie a necháme 5 minút odstáť, následne ich ostrým nožom nakrájame na prúžky.
Krok 7 /7
Na spodok misiek pridáme uvarenú ryžu. Do každej misky dáme grilované tuniakové kúsky, plátky avokáda, kúsky manga a červenú cibuľu. Posypeme koriandrom. Ozdobíme podľa vkusu a navrch nalejeme zvyšok omáčky.

