Rýchly chlieb so semienkami
- Celkový čas 3 h 25 min
- 10 min
Príprava - 45 min
Varenie - 2 h 30 min
Chladenie
Suroviny
4 os.
20 g Čerstvé droždie
31 cl Teplá voda
500 g Múka na pečivo + 1 čajová lyžička na posypanie
3 pl Zmiešané semienka (mak, sezam, slnečnicové)
16 g Soľ
Príslušenstvo
Hrniec/kastról
Príprava
Krok 1 /12
V malej miske rozdrobte čerstvé droždie, pridajte 1 polievkovú lyžicu vlažnej vody a miešajte, kým nezískate hladkú zmes.
Krok 2 /12
Do misy mixéra dajte múku, semienka a teplú vodu. Mixujte, kým nezískate hladké cesto.
Krok 3 /12
Pridajte prášok do pečiva a premiešajte.
Krok 4 /12
Pridajte soľ a rozmixované cesto, kým nebude hladké, mäkké a nebude sa odlepovať od strán misy.
Krok 5 /12
Vytvorte guľu, misku zakryte vlhkou utierkou a nechajte cesto odpočívať pri izbovej teplote 1 hodinu a 30 minút. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.
Krok 6 /12
Cesto vyberte a jemným hnetením odstráňte vzduch.
Krok 7 /12
Dno zapekacej misy vyložte kotúčom pečiaceho papiera.
Krok 8 /12
Položte cesto vo forme gule do zapekacej misy, prikryte ju vekom a nechajte kysnúť 30 minút v teplej miestnosti alebo vo vypnutej teplej rúre.
Krok 9 /12
Odstráňte pokrievku a vrch cesta narežte. Posypte cesto trochou múky.
Krok 10 /12
Opäť prikryte vekom a pečte 40 minút pri 230 °C, pričom cesto vložte do rúry ešte predtým, ako sa začne zohrievať.
Krok 11 /12
Odstráňte pokrievku a pokračujte v pečení ďalších 5 minút, kým chlieb nezhnedne.
Krok 12 /12
Vyberte chlieb a nechajte ho vychladnúť na kovovej mriežke.