Vegánske tofu nugetky s čili omáčkou
- Celkový čas 35 min
- 15 min
Príprava - 20 min
Varenie - 0 min
Chladenie
Suroviny
4 os.
400 g Extra tvrdé tofu
1 Veľký zemiak
1 Mrkva
6 g Múka
6 cl Sójové mlieko
1 čl Rastlinný olej
10 g Prášok do pečiva
Soľ, korenie
1 Jarná cibuľka, umytá a nasekaná
3 strúč. Cesnak, ošúpaný a nasekaný
50 g Panko strúhanka
8 cl Ryžový ocot
8 cl Voda
10 g Trstinový cukor
0.5 čl Čili prášok
0.5 čl Zázvor
1 čl Sójová omáčka
1 pl Kukuričná múka
Kúsky limetky na podávanie
Pažítka, umytá a nasekaná na ozdobu
Príslušenstvo
Panvica Rajnica
Príprava
Krok 1 /10
Vyberte tofu z obalu a osušte ho tak, že ho zabalíte do kuchynského alebo čistého utierkového uteráka a na vrch položíte plochý ťažký predmet (napríklad hrniec alebo tanier). Nechajte odpočívať 10 minút, kým sa všetka tekutina neabsorbuje.
Krok 2 /10
Tofu dajte do misky a roztlačte ho vidličkou alebo rukami, pričom ponechajte niekoľko kúskov. Odložte bokom.
Krok 3 /10
Umyte, ošúpte a nastrúhajte zemiak a vytlačte z neho všetku tekutinu pomocou utierky. Ošúpte a nastrúhajte mrkvu.
Krok 4 /10
Zemiak, mrkvu a rozdrobené tofu zmiešajte v miske a nechajte bokom. Do inej misky nasypte múku, sójové mlieko, rastlinný olej a prášok do pečiva. Miešajte, až kým nedosiahnete úplne hladkú konzistenciu.
Krok 5 /10
Túto zmes nalejte na tofu, zemiak a mrkvu. Malo by to pomôcť spojiť všetky ingrediencie dohromady. Podľa chuti osolte a okoreňte. Umyte a nasekajte jarnú cibuľku a ošúpte a nasekajte cesnak, potom ich pridajte do zmesi. Pridajte polovicu panko strúhanky a dôkladne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
Krok 6 /10
Zo zmesi vytvarujte guľôčky a potom ich sploštite na malé nugetky (asi 15 nugetiek). Ak je zmes príliš mokrá alebo nedrží pohromade, môžete pridať trochu múky na spevnenie. Potom nugetky obaľte v zvyšnej panko strúhanke.
Krok 7 /10
Rozohrejte panvicu a počkajte, kým teplotný signál úplne nezčervenie pred pridaním ingrediencií. Nugetky dajte na panvicu. Uistite sa, že sa nespájajú, tým, že ich rozložíte. Varte na strednom ohni asi 15 minút, kým nebudú chrumkavé a zlatohnedé, pričom ich v polovici varenia otočte. Opakujte proces so zvyšnými nugetkami.
Krok 8 /10
Medzitým pripravte čili omáčku. Ošúpte a nasekajte zázvor. Kukuřičnú múku rozmiešajte v 1 polievkovej lyžici vody. Do kastróla pridajte ryžový ocot, vodu, trstinový cukor, čili prášok, zázvor a sójovú omáčku, dobre premiešajte a priveďte do varu, pričom pravidelne miešajte.
Krok 9 /10
Keď sa cukor rozpustí, pridajte upravenú kukuričnú múku a neustále miešajte cca 1 minútu, kým omáčka nezhustne. Nechajte omáčku úplne vychladnúť v ramekine.
Krok 10 /10
Nugetky dajte na tanier a ozdobte kúskami limetky a nasekanou pažítkou, potom do stredu umiestnite ramekin s čili omáčkou. Podávajte horúce.