Zeleninové gyozy a sójová omáčka so závanom originality
- Celkový čas 2 h 10 min
- 2 h
Príprava - 10 min
Varenie - 0 min
Chladenie
Suroviny
4 os.
200 g Extra pevné tofu
12 cl Sójová omáčka
2 čl Sezamový olej
1 čl Miso pasta
1 štip. Biele korenie
80 g Biela kapusta
80 g Červená kapusta
Hrubá soľ
50 g Mrkva
50 g Biela cibuľa
2 Jarné cibuľky
50 g Ustricové huby
50 g Šiitae huby
1 strúč. Cesnak
1 pl Zázvor
3 pl Zemiakový škrob
1 sáčok Čerstvé obaly na gyozy
15 cl Voda
1 Limetka
1 pl Chilli olej
Zlaté sezamové semienka na omáčku a zdobenie
1 Malá červená chilli paprička na zdobenie
Príslušenstvo
Panvica
Príprava
Krok 1 /14
Vyberte tofu z obalu a osušte ho papierovou utierkou alebo čistou kuchynskou utierkou. Položte naň plochý, ťažký predmet (napríklad hrniec alebo tanier) a nechajte odpočívať 10 minút, kým sa neabsorbuje všetka tekutina.
Krok 2 /14
Medzitým si pripravte dochucovanie na gyozy. Šiestinu sójovej omáčky, polovicu sezamového oleja, miso pastu a biele korenie vložte do malej misky. Metličkou premiešajte a odložte bokom.
Krok 3 /14
Očistite a nadrobno pokrájajte bielu a červenú kapustu. Zmiešajte ich v miske s hrubozrnnou soľou, potom ich rukami premiešajte a nechajte bokom, kým neuvoľnia trochu vody.
Krok 4 /14
Jarnú cibuľku nakrájajte na doske. Zelenú časť použite na ozdobenie na konci a bielu časť pokrájajte na malé kúsky. Odložte bokom.
Krok 5 /14
Na doske odrežte konce ustricových a šiitake húb—môžete ich neskôr využiť do vývaru, ak chcete—, potom huby pokrájajte na plátky a nasekajte.
Krok 6 /14
Ošúpte a nadrobno pokrájajte cibuľu, mrkvu, cesnak a zázvor. Bielu cibuľu, oba druhy húb, mrkvu a jarnú cibuľku vložte do veľkej misky. Pridajte cesnak a zázvor, následne dobre premiešajte. Kapustu zbavte tekutiny a pridajte obe kapusty do misky s ostatnými ingredienciami.
Krok 7 /14
Odstráňte papierovú utierku a tofu nakrájajte na malé kocky. Pridajte tofu kocky a dochucovanie na gyozy do misky a všetko dobre premiešajte. Keď sú ingrediencie pokryté dochucovaním, pridajte zemiakový škrob. Premiešajte a skontrolujte, či nie sú ešte "tekuté". Podľa potreby môžete pridať viac zemiakového škrobu.
Krok 8 /14
Pripravte si tanier s papierom na pečenie a posypte ho zemiakovým škrobom. Tým zabránite, aby sa gyozy prilepili k papiera. Vezmite obal na gyozy a položte ho do dlane. Pomocou čajovej lyžičky pridajte malé množstvo náplne do stredu obalu. Navlhčite prst v miske s vodou a nakreslite kruh pozdĺž vonkajšej štvrtiny obalu vlhkým prstom, kým nie je celý obvod mokrý.
Krok 9 /14
Preložte obal na polovicu cez náplň a pinčte ho v strede prstami (ale ešte ho neuzatvárajte). Pomocou palca a ukazováka začnite vytvárať záhyby približne každým centimetrom na hornej časti obalu od stredu doprava. Pri skladaní každého záhybu ho pevne pritlačte proti spodnej časti obalu druhým palcom a ukazovákom. Vytvorte 3 až 4 záhyby.
Krok 10 /14
Prejdite na ľavú stranu gyozy. Začnite vytvárať záhyby od stredu smerom doľava. Pevne pritlačte záhyby (uistite sa, že neexistujú vzduchové bubliny) a vytvarujte gyozy tak, aby vyzerali pekne. Predtým, ako začne náplň vo vnútri obalov uvoľňovať vlhkosť, zakryte gyozy potravinárskou fóliou alebo skladujte na chladnom mieste, aby stuhli.
Krok 11 /14
Rozohrejte panvicu a počkajte, kým sa Thermo-Signal nerozsvieti úplne na červeno, predtým než pridáte ingrediencie. Keď je panvica horúca, pridajte gyozy v jednej vrstve, plochou stranou dole (do tvaru kruhu, bez umiestnenia niečoho do stredu panvice). Varte približne 3 minúty, kým spodky gyoz nezhnednú do zlatista.
Krok 12 /14
Potom pridajte do panvice 150 ml vody. Ihneď zakryte pokrievkou, znížte teplotu a gyozy parujte približne 5 minút alebo kým sa väčšina vody neodparí. Odstráňte pokrievku a nechajte zvyšnú vodu vypariť. Po panvici rozlejte zvyšný sezamový olej. Varte odkryté 2 minúty, kým gyozy nebudú veľmi chrumkavé. Proces zopakujte so zvyšnými gyozami.
Krok 13 /14
Medzitým si pripravte sprievodnú omáčku. V miske metličkou spojte zvyšnú sójovú omáčku, limetkovú šťavu a chilli olej, potom pridajte sezamové semienka.
Krok 14 /14
Gyozy poukladajte na veľký tanier. Červené chilli opláchnite, odstráňte semienka a nakrájajte na plátky, jarnú cibuľku opláchnite a očistite. Posypte gyozy jarnou cibuľkou, chilli a sezamovými semienkami. Podávajte s chilli olejom.